Waarom een heel verhaal over HDMI kabels hoor ik je denken? Nou er is nogal veel over te vertellen. 

We hebben de laatste jaren nogal een omslag gezien op dit vlak. We zijn van Full HD (1080p) naar 4k UHD gegaan (2160p) en 8k (4320p) is inmiddels al onderweg. Tegelijkertijd zien we ook dat 4k content nog maar mondjesmaat aanwezig is maar het komt eraan. Dit betekent dat je dan echt goed rekening moet houden met het toepassen van de juiste kabel. Want je wil toch dat het beeld lekker soepel loopt en de verversing zelfs nog beter!

Wij zien dat er tijdens implementaties te weinig aandacht wordt besteed aan de juiste HDMI kabel. Dit gaat eigenlijk al mis in het voortraject. Vaak wordt er in offertes en voorstellen beknibbeld op de kabel omdat men denkt dat een goede kabel ‘duur’ is. In de praktijk valt dit heel erg mee en als de HDMI kabel niet goed is gaat dit ten koste van de productiviteit. Het scherm geeft het beeld van de laptop niet goed weer of zelf helemaal niet. Dan moet er iemand naar de gebruiker toe en de storing oplossen en dat kost tijd en daarmee geld.

Dan hebben we het alleen nog maar over de connectiviteit en nog niet eens over de levensduur van de HDMI kabel. Want elke keer de HDMI kabel in en uit de ingang van je laptop halen doet nogal wat met de kabel. Als het materiaal van de connector niet deugdelijk is krijg je op den duur signaal problemen, vaak al binnen een jaar na aanschaf en dat is zonde.

Waar wil ik nu heen met dit verhaal? Wij hebben de afgelopen jaren veel geleerd over HDMI kabels en we hebben onlangs nog meer geleerd over HDMI kabels, USB kabels en overige multimedia kabels. Deze kennis willen we graag met jullie delen. 

Logo van Vivolink

Onlangs hadden wij onze vrienden van Vivolink op bezoek. Vivolink is de grootste fabrikant van multimedia kabels waaronder de HDMI kabel. Zij hebben ons heel veel verteld over de kwaliteit van de volgende componenten van een HDMI kabel:

  • De connector die in je device gaat
  • De constructie van de aansluiting
  • Het materiaal dat gebruikt wordt in de kabel
  • De chip die in de kabel zit die ervoor zorgt dat de juiste instellingen naar het scherm gaan.

Dat is nogal wat he? Dat vonden wij dus ook en we hadden hier niet zo bij stil gestaan. We dachten dat we al hele goede kwaliteit leverden, dit blijkt ook zo te zijn maar het kan dus ook nog beter.

Wat dacht je van een HDMI kabel waar je een knoop in kan leggen? Dat kan doordat er glasvezel wordt toegepast waardoor de kabel echt heel veel kan hebben. We hebben de kabel staan knopen en geprobeerd de connector eraf te trekken maar met een trekkracht van 20 kilo kan ik je vertellen dat dit onmogelijk is met de blote hand. Dus een hele dunne en flexibele kabel en ook nog eens heel erg stevig. Mooi spul toch?

Vivolink heeft ons nog veel meer verteld in een sessie van ruim 2 uur en we zullen de komende tijd regelmatig wat producten laten zien en er iets over vertellen. Als laatste brengen we graag nog één HDMI gerelateerd vergaderruimte probleempje onder jullie aandacht en dan stoppen we even.

De vivolink HDMI adapterring.

De vovlink HDMI adapter ring

Hé wat is dat nou? Ja dat dachten wij ook even. Maak kennis met de Vivolink HDMI adapter ring. Het ronde uiteinde gaat over je bestaande HDMI kabel in je vergaderruimte en de adapters gaan over je bestaande HDMI connector. Op deze manier kan je alles aansluiten wat je maar wil. De noodzaak hoeven we jullie niet uit te leggen want als het goed is herken je het probleem? Probleem? Ja een probleem is er zeker. Je komt de vergaderruimte binnen met je mooie en fonkelnieuwe laptop.

Fijn een gloednieuwe USB-C aansluiting die je verbindt en gelijk ook je accu kan opladen. Helaas was er geen ruimte meer voor een HDMI aansluiting maar de vergaderoplossing in de ruimte heeft alleen HDMI. Dan wordt het lastig dus je vraagt aan je IT collega of je manager of ze even willen investeren in een adapterring zodat jij ook lekker kan vergaderen. Het voordeel is dat je hem niet los kan halen zodat hij niet ‘per ongeluk’ in een tas verdwijnt. Wel zo fijn.

Vanaf dat moment weet je ook dat het niet uitmaakt wie er binnenkomt met wat voor device want jij weet zeker dat je alle aansluitingen hebt. Scheelt weer een hoop gedoe en frustratie. Dat wilde we nog even met je delen.

Als uitsmijter betekent dit dus dat wij vanaf heden Vivolink partner zijn en je goed kunnen helpen met alle kabels, van netwerk tot HDMI. Dus heb jij een kabel uitdaging? Bel dan snel met Netinstall!

Jeroen Vegter

Jeroen Vegter

Accountmanager

Jeroen is bij Netinstall verantwoordelijk voor de marketing en verkoop. Hiernaast is hij ook nog een beetje een nerd en houdt hij van techniek. Hij kan je alles vertellen over hybride vergaderen en met ruim 8 jaar ervaring in bekabeling dus ook alles over kabels.

Bel of mail hem en daag hem uit!

M: +31 6 236 92 501

E: jeroen.vegter@netinstall.nl