Databekabeling wat is dat dan?

Ik ben een datakabel en ik ben heel belangrijk voor jouw digitale infrastructuur. Ik zorg er namelijk voor dat jij toegang hebt tot internet en als je het goed doet zelfs heel snel internet.

Maar goed databekabeling blijkt een raar begrip te zijn en sommigen snappen dan niet waar het over gaat. Dat geeft ook niet want jullie kennen mij misschien beter onder één van mijn aliassen:

 • Internetkabel
 • Patchkabel
 • Aansluitkabel
 • RJ45 kabel
 • UTP kabel

Klinkt dat bekender? Ik denk het eigenlijk wel. Misschien als ik je onderstaande afbeelding laat zien dat er dan een lampje gaat branden.

UTP Bekabeling aansluitpunt

De pacthkabel ook wel UTP kabel genoemd

Deze heb je vast wel een keer gezien, thuis of op het werk of ergens op internet. Ik ben het laatste stukje in de bekabeling en ik ben heel erg belangrijk voor de bekabeling. Zonder mij kan je namelijk niks aanlsuiten en ik werk stabelier en sneller dan je vertrouwde WiFi. En dan nog een grapje, zonder mij doet je WiFI het niet eens, jouw WiFi heeft mij nodig.

Wist je trouwens dat ik echt in heel veel apparaten pas zoals een:

 1. Laptop
 2. WiFi Acces Point
 3. Modem
 4. Spelconsole

Ik laat je wat voorbeelden zien in de volgorde zoals hierboven.

Databekabeling, de aansluitkabel

Dat is lekker duidelijk toch? Ik denk dat iedereen die dit leest mij wel eens in zijn handen heeft gehad, minimaal één keer in je leven. Zo niet dan heb je nog wat te leren over mij maar daarom zijn we hier. Samen met mijn broertjes of zusjes ben ik namelijk onderdeel van het datanetwerk. Dit datanetwerk vind je in scholen, bedrijven en talloze ander panden en wordt het LAN genoemd (Local Area Network). Het grotere broertje van het LAN heet het WAN (Wide Area Network) oftwel de internetbekabeling. De linkjes brengen je naar Wikipedia, gewoon ter informatie.

Wist je trouwens ook dat ik beste wel lastige materie ben? Je kan mijn zien als een auto. Ik ben er in heel veel verschillende merken, modellen en uitvoeringen. Dan wordt ik ineens een technisch verhaal en snapt niemand het meer. Ik ga er zo wat over zeggen maar vergeet niet dat internet het zonder mij niet doet.

Merken

Misschien niet heel belangrijk maar er zijn heel veel merken bekabeling en grofweg doen ze allemaal hetzelfde. Ze hebben wel wat verschillen maar dat is voor nu niet zo heel erg belangrijk. Mijn vrienden bij Netinstall werken graag met Datwyler of R&M.

Modellen

De modellen waarin je mij kan krijgen zijn wel belangrijk want die zeggen namelijk iets over de snelheid. Ik zal ze even noemen:

 • Categorie 5
 • Categorie 5e
 • Categorie 6
 • Categorie 6A
 • Categorie 7
 • Categorie 8

Je ziet gelijk de term categorie staan oftwel model. De term categorie wordt ook wel eens afgekort naar cat. Het nummer achter de categorie zegt wat over mijn snelheid, de laagste categorie kan 100 megabyte per vebinding aan en de hoogste tot wel 40 gigabyte per verbinding. Zo dat is wel heel erg snel. Dat klopt. Momenteel zien we het meeste 6, 6A en 7. Die 8 zien we ook wel maar wordt alleen onder hele speciale omstandigheden toegepast.

Uitvoeringen

De uitvoeringen waarin ik te verkrijgen ben zegt iets over de bescherming van de verbinding en invloeden van buitenaf. Als een airbag bij een auto als het ware. In het begin werd er namelijk niet heel veel aan de bescherming van de kabel gedaan. Echter hoe sneller de verbindinding hoe warmer ik van binnen werd. Dit betekende dat ze mijn aderen moesten gaan beschermen. Dit hebben ze als volgt gedaan:

 • UTP (onbeschermd)
 • F/UTP of U/FTP (Iets beter beschermd)
 • F/FTP (Nog iets beter beschermd)
 • S/FTP (Heel erg goed beschermd)

Al die lettertjes het is nog al wat. Ik zal ze even uitleggen:

De TP staat voor twisted pair. Ik ben namelijk opgebouwd uit aderen van koper en wordt gebruikt in 4 paren van twee aderen met en slag erin. Dat lijtk mij duidelijk.

 • U – Unshielded – Geen bescherming
 • F – Folie – Iets betere bescherming
 • S – Schild – Nog betere bescherming

Zo moeilijk is het dus eigenlijk niet maar het is wel heel erg belangrijk. Bij Netinstall kiezen ze graag voor de beschermde variant omdat dit gewoon heel veel beter is. Meer weten over twisted pair? Lees meer er meer over op wikipedia.

Waarom vertel ik dit nu allemaal?

Wat ik hier heb verteld is wel heel erg belangrijk maar wellicht iets minder boeiend voor jou, de gebruiker van de databekabeling. Voor jou moet jouw verbinding gewoon werken en zal het jou niet boeien wat voor databekabeling er gebruikt wordt. Dat klopt het moet ook gewoon werken en bij voorkeur moet het ook snel zijn. De reden dat ik je dit vertel is dat je mijn vrienden van Netinstall de volgende keer misschien wat beter begrijpt als zij hierover met je gaan praten.

Zij weten namelijk heel veel over mij en mijn broertjes en zusjes en zorgen er graag voor dat het bij jou goed werkt. Nodig ze gerust een keer uit voor een kopje koffie, je kan ze vinden bij contact. Gezamenlijk hebben ze ruim 60 jaar ervaring op dit kennisgebied.

De volgende keer ga ik mijn familie media bekabeling aan je voorstellen.