Vorige week heeft de overheid bepaald dat een CO2 meter verplicht in klaslokalen moet komen. Frisse lucht is gezond, dat weten we natuurlijk wel. Maar dat een gebrek aan frisse lucht onze leerprestaties en concentratie vermindert is iets minder bekend. Door de CO2 te meten kan je maatregelen nemen als de CO2 te hoog is in het klaslokaal maar ook in een vergaderruimte.

ALs de luchkwaliteit slecht is bevordert dit bijvoorbeeld de verspreiding van ziektekiemen, zoals bijvoorbeeld Corona. We zetten de belangrijkste zaken voor luchtkwaliteit en hun risico’s even op een rijtje:

 • Temperatuur:
  • Beïnvloedt het percentage virusinfecties en heeft invloed op de prestaties in de klas of de werkplek.
 • Vochtigheid:
  • Virale deeltjes zijn het meest inactief als de luchtvogtigheid laag is.
 • Koolstofdioxide (CO2)
  • CO2 is een uitstekende indicator voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Door een werkruimte of klaslokaal goed te ventileren wordt het CO2 niveau verlaagd.
 • Deeltjesverontreiniging:
  • Hogere niveaus van deeltjesverontreiniging kunnen leiden tot hogere niveaus van infecties, niet alleen COVID-19 maar ook andere virale ziektes.

In dit geval is meten dus zeker weten. 

Voorbeeld van Co2 meting in een vergaderruimte

Wat kan ik doen als een CO2 meter verplicht in klaslokalen wordt?

Het belangrijkste is dat je gaat meten en bewustwording bewerkstelligt bij docenten. Door te ventileren kan je de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren maar dan moet je het wel weten als dit niet zo is. Nog veel belangrijker, je wil eigenlijk een signaal krijgen als je wat moet gaan doen.

Sta je op het punt om voor jouw school nieuwe touchscreens, ook wel digiborden, aan te gaan schaffen dan is i3 een mooie oplossing. ZIj hebben namelijk de i3CAIR module die je eenvoudig inplugt in het scherm. Met een widget geeft de module op het bord weer hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is en over er acties benodigd zijn.

Doordat de oplossing cloud based is en over meerdere schermen rapporteert kan je in alle lokalen waar er een i3 touchscreens hangt met iCAIR centraal zien hoe het met deze lokalen is gesteld.

Erg handig en een eenvoudige uitbreiding.

Heb je al i3 schermen dan kan het best zo zijn dat deze op je huidige schermen aan te sluiten is. Neem hievoor contact met ons op.

CO2 meten in het lokaal met behulp van deze sensor

Ik snap het maar ik heb geen i3 en wil geen i3

Dat kan uiteraard maar dat betekent niet dat wij je dan niet kunnen helpen. Er zijn namelijke meerder manieren om dit te bewerkstelligen. Een andere oplossing is het installeren van een klimaatsensor in je klaslokaal of vergaderruimte. Dan kan je precies hetzelfde meten als hierboven maar het werkt net even anders omdat je de informatie niet op het touchscreen krijgt. Maar je bent wel aan het meten en je kan effectief wat gaan doen door bijvoorbeeld de conciërge naar het lokaal te laten gaan en de docent te waarschuwen.

Daarnaast is het met deze sensor ook mogelijk om te bepalen hoeveel mensen er nog in een gebouw aanwezig zijn, of het nodig is om verdiepingen of ruimtes te koelen of te verwarmen. En er zijn nog meer scenarios te bedenken waarvoor we deze sensor in kunnen zetten.

Wij werken hiervoor samen met een partner. Zij leveren het systeem en wij doen de installatie.

Als je hier vragen over hebt dan horen we het graag. Bel ons gewoon een keer of stuur een email. Details staan onder contact.

Zijn dit de enige opties die ik heb als een CO2 meter verplicht in klaslokalen wordt?

Er zijn vast nog veel meer opties maar dit is wat wij je aan kunnen bieden. Uiteraard denken we graag met je mee en geven we je graag advies over dit onderwerp. Het kan best zo zijn dat jouw situatie een hele andere oplossing vergt maar dan gaan we samen met je op zoek om dit verder in te vullen.